søndag 20. mars 2011

Nær-naturen-opplevelser av ymse slag

Nær-naturen-opplevelser Lykkelica liker:

Stillhet. Sus fra trærne. En rødmalt hytte idyllisk til ved et isdekt vann.

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica IKKE liker:
En rødmalt hytte fylt til randen med muselort. Muselort på gulvet. Muselort i sengen. Muselort på kjøkkenbenken. Muselort i kopper og kar. Død mus i vinduskarmen.

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica liker:
Nystøvsuget og nyvasket hytte, med fyr i ovnen og glade unger som skravler om hvor innmari godt vannet er fjellet, hvor innmari godt maten smaker på fjellet og alt de skal gjøre på fjellet.

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica IKKE liker:
Innetemperatur på pluss 45 grader i takhøyde, og minus fire i gulvhøyde. Utedo. Oppadgående vind i nevnte utedo som gir betegnelsen flau vind en ny mening.

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica liker:
Tente stearinlys, potetgull, spennende bok og lykkelige barn som skravler om hvor innmari godt det er å sove på fjellet.

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica IKKE liker:
Våkne til lyden av små tassende føtter. Sette seg forvirret opp i sengen. Ane konturene av noe svart som piler over gulvet i racerfart. Få på seg brillene. Innse at det er en føkkings mus i full firsprang over stuegulvet. Vekke mannen som kommer ut i stua,  i trusa, bevæpnet med en ...... vaskekost ???

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica liker:
Måneskinnstur en stjerneklar natt, omringet av glitrende snødekte fjelltopper som skinner som sølv. Så lyst at det nesten er som dagen. Måpende barn og romantisk mann. Bilder på netthinnen som er så vakre at et kamera aldri vil yte dem rettferdighet, så vi gjemmer dem i hjertet i stedet. For all tid.

Nær-naturen-opplevelse Lykkelica IKKE liker:
Oppvask av fettete pinnekjøtt-middag uten oppvaskmaskin og varmt vann i springen. Mus som venter på at det skal bli stille i hytta slik at de kan dra på tokt igjen. Edderkopplik. Utedo i køllmørtna. Mørk skog som lager lyder. Det å måtte ha mannen sin til å følge seg på do, i en alder av 38 år.  

Nærmere naturen kommer du ikke. Med mindre du er Lars Monsen. Og det er jo ikke Lykkelica.

Gudskjelov.

lørdag 5. mars 2011

Sangen vår

Det er en helt vanlig lørdagsmorgen. Lykkelica og minstegutt er alene hjemme og har kvalitetstid av de skjeldne. Minstegutt bestemmer seg for å hente fram gitarer og spille en låt for mammaen sin. Han vet akkurat hvilke strenger han skal spille på for å sjarmere et skrukkete mamma-hjerte. Han har gått på gitarundervisning i under et halvt år,og begynner å få tenken.

Enkle klokkeklare toner trylles ut av gitarer. Det er den ultimate sangen. "Nothing else matters" med Metallica. Begynnelsen er ganske enkel, da fingerspillet går i en Em-akkord med bare åpne strenger, noe som gjør det til en av sangene de fleste Metallica-fans lærer seg først. Nå også minstegutt. Uforvanende sitter åtteåringen der i dyp konsentrasjon og spiller selve sangen.

Sangen vår.

Året er 1992. Jeg sitter på det støvete gutterommet i kjelleren til en lang og tynn 19-åring, med nydelige blåe øyne, bolleklipt hår, et sjarmerende gutteaktig smil, og "snille" hender. Vi ser på MTV. "Nothing else matters" med Metallica spilles.

"So close, no matter how far
Couldn't be much more from the heart
Forever trusting who we are
and nothing else matters "


Vi har vært kjærester i bare fjorten dager. Likevel sitter vi helt avslappet og stille, det er ingen som føler de må si noe eller få samtalen til å gli. Et av de tidlige tegnene på at her er det et spesielt forhold på gang, ingen stress, ingen prestasjonsangst, bare en snill og innmari stor hånd, som holder i min.


"Never opened myself this way
Life is ours, we live it our way
All these words I don't just say
and nothing else matters "



Denne unge utgaven av Lykkelica har vært litt treg i oppfattelsen av denne unge karen. Visst har hun sett hvor snill han er. Visst har hun ledd seg skakk av humoren hans. Men mest av alt har hun blitt imponert av den ukuelige optimismen og troa på at alt ordner seg til slutt. Men treige Lykkelica trodde bare det var en veldig god venn, og et innmari godt skup for diverse single venninner.
For den unge karen med de snille hendene var det derimot kjærlighet ved første blikk, påstår han. Og tålmodig stod han der i Lykkelicas sidesyn og ventet på at hun skulle skjønne det. Den ukuelige optimisten.

Det tok sin tid. Men nå når Metallica fyller gutterommet har hun omsider skjønt det.


"Trust I seek and I find in you
Every day for us something new
Open mind for a different view
and nothing else matters"



Jeg husker ikke hvem av oss som sa det først, men den dagen ble vi enig om at "Nothing else matters" måtte bli sangen vår. Og slik ble det.

Ufattelige NITTEN år etter, sitter det altså en åtteåring og spiller de første enkle strofene til den samme sangen. En åtteåring som er som snytt ut av nesa på pappaen sin. De samme nydelige blå øynene. Det samme sjarmerende smilet. Den samme ukuelige optimismen og troa på at alt order seg til slutt.

Og den samme evnen til å smelte hjertet mitt fullstendig.

tirsdag 1. mars 2011

Kuk i komputeren og is i ruggen

Du vet hvilken retning dagen din kommer til å ta, når du:

  • Allerede før du har våknet nok til å ha en bevisst tanke i hodet tenker: "Nei vettu hva??? Dette gidder jeg faktisk ikke!"

  • En time senere skjønner at du ikke har noe valg og tasser inn på badet for å ta den vanlig "Fy fillern du ser bra ut" i speilet. Og blir møtt med en blanding av Karius, Baktus, og et vanlig norsk skogstroll. Å legge seg med vått hår har aldri, jeg gjentar aldri, vært noe sjakktrekk for Lykkelica.

  • Et kvarter senere fortsatt baler med de helsikes krøllene, og har satt fast seks fingre og fire tær i den fordømrade krattskogen.

  • En halvtime senere kjører til jobb, hører på radioen og klarer å få den utrolig irriterende Akon-"låten" "I just had sex" på hjernen. Ikke bare er den irriterende på grunn pornofilm-teksten, men fordi det rett og slett er en utrolig dårlig tullelåt. Dessuten kan  Lykkelica rett som det er komme til å synge ut sånne irriterende strofer uten å tenke seg om. Og det hadde passet UTROLIG dårlig å synge "I just had sex" på stabsmøtet denne dagen. Heldivigvis har Lykkelica hørt om et innmari lurt triks som gjør at slike sanger på hjernen forsvinner. Man skal istedet nynne "Främling" av Carola, den tryller vekk selv den mest ihuga brain-teasern. Og det virker!

  • Fem minutter senere har Lykkelica føkkings "Främling"på hjernen. Argh!

  • Går for å hente seg kaffe. Møter på en kollaga som lurer på hva som har skjedd, siden jeg ser så innmari trøtt ut. Har ikke Lykkelica sovet i det hele tatt??? Snøfter og spiser en drue. Møter på en annen kollega, og sutrer litt over tingenes tilstand. Kommer tilbake til pulten, uten kaffe. Går for å hente kaffen. Finner litt frukt. Er en tur på printeren, uvisst av hvilken årsak. Møter på en kollega og lurer på om det ikke er på tide å gå hjem? Får vite at det slett ikke er på tide å gå hjem. Går tilbake til pulten. Fortsatt like fri for kaffe. Går for å hente seg kaffe.....

  • Oppdager kuk i komputeren. Her er det ikke meningen å være like ufin som Akon i overnevnte sang, dette er bare et dansk uttrykk for datatrøbbel, som jeg i denne sammenhengen syns blir et alt for vagt uttrykk. Da er kuk i komputeren langt mer presist, selv om det selvsagt også kan dreie seg Ghost in the machine. Uansett er det mannlig og noe dritt!!! Ingenting funker, og datamaskinen lever sitt eget bisarre liv. I likhet med Lykkelica i grunn.

  • Lykkelica synger på føkkings "Främling". Argh!

  • Får en melding fra sin kjære. Endelig et lite lyspunkt, tenker Lykkelica, nå skal han sikkert bare fortelle meg hvor glad han er i meg. Får i stedet vite at en kar ved navn Halvard IKKE likte kaka Lykkelica har bakt til sin kjære I SITT ANSIKTS SVED,  i anledning bursdagen hans.

  • Noen ler høyt på nabokontoret, grunnet ukontrollert eder og galle fra Lykkelicas side, som følge av nevnte melding og en kar ved navn Halvard.

  • Lykkelica får ny melding fra sin forhenværende kjære, som påpeker at ALLE andre på jobben syns kaka var veeeeeeeldig god. Lykkelica fokuserer utelukkende på en kar ved navn Halvard, hun er da tross alt ikke ekspert på positiv tekning uten grunn.

  • Lykkelica er sulten og oppdager at det enda er to og en halv time til lunsj.

  • Lykkelica lurer på om hun muligens har is i ruggen, i tillegg til kuk i komputeren , ettersom kroppen og hodet og krøllene og tankene går innmari treigt.

  • Lykkelica tenker at det snart er vår, og får en halvtimes haglskur mot vinduet som svar.

  • Lykkelica sitter med telefonen i hånden, det ringer, og jeg har absolutt INGEN IDE om hvem jeg ringer til og hvorfor. Vedkommende tar telefonen og Lykkelica sier: " Å hoppsann, der var DU ja! Ka du vil????" Å HOPPSANN ?????

  • Lykkelica synger på føkkings "Främling". Argh!
Stop. Rewind. Kan vi starte denne dagen på nytt??



Please?